Mentalitet og trening

På alle plan i livet så speler vår psyke ein enorm rolle. Livet er uforutsigbart, dynamisk, og med utfordringer heile vegen. Dersom eg sjølv opplever noko vanskeleg har eg alltid sagt til meg sjølv at eg kan ta kontroll over det eg kan kontrollere, gjere det beste utav situasjonen, også vil sluttresultatet bli at eg har blitt sterkare av det eg opplevde. – Control the controllables. Det er to moglegheiter: du kan la psyken hjelpe deg gjennom desse røffe situasjonane, eller du kan rulle deg saman og bli liggande. Dei mentalt sterke tar kontrollen når begeret renner over, medan resten mister styringa og lar situasjonen ta kontroll over dei.

Det er fullt mogleg å forbetre eins mentale styrke ved hjelp av trening. I Forsvaret er det faktisk ein av fundamenta for å vere skikka til tjeneste. Fysisk form og mental kapasitet henger saman! Dersom du er i stand til å disiplinere deg til å gå på trening, presse deg sjølv når du er der, og jobbe kontinuerlig mot dine mål, så er du allereie eit enormt steg foran dei som ikkje gjer det. Det er overførbart til alle situasjoner i livet. Dess meir utholden du er på trening, dess betre utholdenhet har du også på andre plan i livet.

Om vi fokuserer litt ekstra på trening, og situasjoner som kan oppstå under ei treningsøkt eller i ein konkurranse; kva kan du gjere for å presse deg sjølv enda litt lengre?

Eg har opplevd utallige gonger at psyken min prøver å ta over under ei treningsøkt, og verkeleg ynskjer å presse meg til å stoppe. Den seier at eg har starta for hardt, beina mine er tunge, lungene holder på å sprenge og skuldrane er sure som sitroner. Spesielt under samtlege 3000m tester har hodet hylt mot kun ein ting: GI OPP. Har eg nokon gong brutt eit 3000m løp? Aldri.

Mine råd, for å styrke din mentale kapasitet under trening:

#1. Flytt fokus
Ikkje la hodet ta kontroll. Når stemma i hodet ditt begynner å trekke deg ned, hjelper det å flytte fokus til andre ting, som for eksempel om du utfører eit løp: lange steg, la armane gå, djupe pust, musikken i hodet osv. Eg synest også det fungerer å tenke på andre ting fram til ein er halvveis, medan når ein passerer den streken kan ein sei til seg sjølv at no går det berre strake vegen nedover. Eg har komt så langt så då skal eg klare det siste stykket også! Under 3000m tester visste eg også svært godt kor lang tid eg brukte på kvar etappe så etter at eg passerte halvveis kunne eg sei til meg sjølv ca kor mange sanger det var igjen før målstreken. Tru meg, det hjelper! Om du springer med andre, kan det også vere lurt å legge deg bak nokon som holder eit tempo som du akkurat klarer, for deretter å passere personen dei siste 100m før mål 🙂 Spesielt når ein springer ute er det nemleg veldig enkelt å tillate seg sjølv å slakke på tempoet på slutten, og då renner tida fort fra ein!

#2. Sett deg mål
For kvar einaste treningsøkt, så har eg små mål i hodet mitt. Enten det gjelder tid for utførelse, oppdeling av sett eller maks vekt. Alltid. Når økta starter  prøver eg alltid å presse den grensa, så lenge det ikkje fører til muscle fatigue (gjelder spesielt i øvelser som pull ups, handstand push ups, muscle ups etc). Det får meg inn på neste tips..

#3. One more rep
Dersom eg etter dei første 5 føler meg overraskande bra, sikter eg på 5 nye. Dersom hodet då forteller meg at no er eg sliten, sett ned stanga, så går eg over til å tenke 1 repetisjon til, så 1 til, og dersom eg då berre mangler for eksempel 3 repetisjoner, er det enkelt å motivere seg sjølv til å fullføre heile. Om det skulle vere for tungt, så er målet å sette ned stanga, ta eit djupt innpust og så fortsette. Aldri meir enn 3-5 sekunder for resetting. Ved å tenke sånn sparer ein enorme mengder med tid. Har ein først tillatt seg sjølv ein pause, så går tida i rekordfart om ein ikkje har ein “game plan”.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg